Hoe ervaar je de beste vakantie van je leven?

Hoe ervaar je de beste vakantie van je leven?

19 september 2018

We dromen allemaal van het hebben van de perfecte vakantie. Helaas zijn de meeste vakanties om veel redenen niet hetzelfde en voldoen ze niet aan het vooraf gewenste beeld. Hoe zorg je er nou voor dat je de beste vakantie ervaart die alle verwachtigen overtreft? Lees hieronder de 11 stappen, zodat u de beste vakantie van uw leven kunt plannen en vervolgens optimaal kunt gaan genieten, zowel tijdens de reis als erna.
 

1. Weet vooraf goed wat je wilt 

Wil je ontdekken? Of tot rust komen? Wil je naar een bepaalde plaats? Er zijn namelijk heel veel verschillende plaatsen waar je naartoe kunt gaan. Sommige mensen voelen zich niet op hun gemak bij het reizen naar plaatsen die te ver zijn en anders dan anderen. Aan de andere kant, als u ergens te dichtbij op vakantie gaat, dan heeft u misschien het gevoel dat u in de buurt een wandeling gaat maken. 
 

2. Planning

Zodra u uw vakantieplek hebt gekozen, kunt u beginnen met uw planning. Boek niet te vroeg een hotelkamer of vlucht, want er kunnen nog last-minute deals zijn. Gebruik internet of bekijk enkele reisbrochures om te zien wat er lokaal te doen is en waar u op dient te letten. Sommige plaatsen kunnen gevaarlijk zijn; zorg ervoor dat u recensies leest over de plaatsen waar u naartoe wilt gaan en waar u wilt verblijven. Als u de keuze heeft om te kiezen met wie u op vakantie wilt gaan, dan moet u goed nadenken met wie. Het moet iemand zijn die je leuk vindt en waarmee de omgang soepel en gemakkelijk verloopt. De persoon met wie je reist heeft namelijk een grote invloed op je reiservaring. Probeer vooraf dingen te bedenken die de ervaring kunnen verpesten (bijv. verslavingen, andere reizende stijl, reactieve houding enz.)
 

3. Boek de juiste vlucht en hotel 

Dit is belangrijk, want soms kunnen deze twee een hele vakantie verpesten. Als u een slechte ervaring hebt gehad met een bepaalde luchtvaartmaatschappij, maakt u niet dezelfde fout. Wat betreft de vlucht, laat je hierdoor niet van de kaart brengen. Als het echt een slechte ervaring is, dan kun je gewoon zeggen dat het technisch gezien geen deel uitmaakt van de vakantie. Zoek een goed hotel dat niet te duur is en in de buurt van vele bezienswaardigheden ligt. Het hotel heeft misschien wat gebreken, maar als het niet iets ondraaglijks is, laat het dan van je af glijden. Wanneer u het beste kunt boeken leest u in het artikel "wanneer is het juiste moment om de volgende vakantie te boeken".
 

4. Vermijd stress

Er zijn dingen die moeten worden geregeld, net als elke andere vakantie. Regel zaken tijdig en maak taken op tijd af. Als je weet dat je altijd te laat bent op het vliegveld, probeer dan een uur of twee eerder te vertrekken. Zorg er ook voor dat je je paspoort en visum bij je hebt als je naar het buitenland gaat. Laat de dingen niet tot het laatste minuut liggen en pak je koffer tijdig in. Een aantal dagen voor vertrek kun je al starten met de voorbereidingen en aan de hand van een to do lijst benodigheden klaarleggen. Bepaal vooraf hoe je naar het vliegveld gaat en laat je inspireren door het artikel "Parkeren op de luchthaven". 
 

5. Onderzoek vooraf

Leer meer over de plek, want er zijn misschien belangrijke dingen waar je niets van weet. Gebruik Wikipedia en zoekmachines om meer te weten te komen over de locatie en lokale gebruiken. Lees over geschikte kleding, fooien, wetten, het weer en nog meer. Bekijk de weersvoorspellingen om te zien hoe het weer zal zijn en of het gebied waarin u zich bevindt misschien natuurrampen of conflicten heeft die zich binnenkort kunnen voordoen. Bekijk foto's vooraf op internet om een beeld te krijgen van wat u straks kunt verwachten. En lees vooraf de vakanties reviews over een bepaalde vakantieaanbieder op Vakantiesitesvergelijken.com
 

6. Inpakken

U hoeft niet uw hele huis mee te nemen. Verzamel dingen die je nodig hebt. Als je weet dat je niet zonder je i-pad kunt leven aarzel dan niet om die mee te nemen. Inpakken gaat niet alleen om persoonlijke toiletartikelen en kleding; het is ook belangrijk om dingen mee te brengen waar je van kan genieten, zoals een boek, luchtbed etc. Doe de items die u vaak gebruikt en ook tijdens de reis binnen handbeeik wilt hebben in uw rugzak, zodat u ze gemakkelijker kunt gebruiken. Vergeet niet om extra batterijen en benodigde oplaadapparatuur mee te nemen om ze tijdens de vakantie te kunnen gebruiken. Als u met het vliegtuig gaat, zorg er dan voor dat u geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen in uw tas legt (bijv. scharen, zakmes, speelgoedgeweer, enz.). Neem geen dure of uniek uitziende koffer mee, deze hebben een grotere kans om gestolen of geopend te worden. Neem alleen de kleding mee die je nu draagt en wellicht voor een ander seizoen wanneer u een ander klimaat tegemoet vliegt, anders zit je met kleding die je niet gebruikt (zonde van de ruimte).
 Actieve vakantie in de Alpen. Ook met kinderen. Tips!

7. Let op je spullen

Tegenwoordig zijn er veel dingen die we bij ons moeten dragen. Het kunnen mobiele telefoons, laptops, digitale camera's en nog veel meer zijn. Laat nooit je dure bezittingen uit het zicht verdwijnen. Houd ze opgesloten in een kluis of verborgen op een goede plaats. Als je op straat bent, bind je je camera om je pols zodat deze niet wordt gestolen of in je rugzak en sluit de rits. Laat je bagage en/of rugzak niet onbeheerd achter, ook al ga je maar heel even weg. Als je met iemand anders reist (die je vertrouwt), vraag hem dan om op te letten terwijl je weg bent.
 

8. Heb realistische verwachtingen

De perfecte wereld bestaat niet, dus ook de perfecte vakantie is meestal niet haalbaar. Zoals alleen maar aardige mensen, perfect eten, geen vertragingen etc. Houd hier vooraf rekening mee. Laat de kleine dingen je niet irriteren en je humeur verpesten, accepteer gewoon dat ze gebeuren en ga verder. Probeer jezelf te zien zoals je nu bent; probeer niet te veranderen en perfect te worden. Je moet tenslotte jezelf ook accepteren in plaats van jezelf voor te stellen als iemand die je op dit moment niet bent en/of nooit zult zijn. Je zult niet automatisch blij/aantrekkelijk/perfect zijn op het moment dat je vakantie begint. Als je weet dat je niet het soort persoon bent dat vroeg opstaat en de hele dag doorloopt, verwacht dan niet dat je dat opeens wel bent.
 

9. Wees spontaan en sta open voor nieuwe, onverwachte zaken

Het is belangrijk om te plannen, maar het is net zo belangrijk om iets nieuws en onverwachts te proberen. Het kan zoiets groots zijn als beslissen om te bungeejumpen of zoiets kleins als het uitproberen van een aantal lokale, exotische gerechten. Hoe dan ook, je hebt iets interessants gedaan. Wees niet bang dat je iets verpest of van het schema afwijkt. Gun jezelf wat tijd om te doen wat je wilt en heb plezier in wat je doet. Wees niet bang om iets te doen wat je thuis ook zou kunnen doen. Probeer - wanneer u een avonturier en ontdekker bent - naar allerlei verschillende plaatsen en bezienwaardigheden te gaan in plaats van alleen alleen de toeristische.
 

10. Koester het moment en geniet van de momenten zelf

Soms beseffen we niet hoe gelukkig en zorgeloos we eigenlijk waren totdat we het niet langer meer voelen. Herken die momenten en waardeer ze; laat geen van je verlangens of zorgen je in de weg staan. Probeer niet te reflecteren of te veel na te denken over hoe het tot nu toe is, geniet van het momente en geef de vakantie pas een cijfer wanneer deze echt voorbij is. Geef jezelf niet te veel tijd om na te denken over wat er is gebeurd, maar geef jezelf genoeg om te weten wat je moet doen en waar je heen moet. U kunt foto's maken en video's opnemen, maar vergeet niet om ze af en toe uit te zetten. Laat jezelf in het heden zijn in plaats van foto's te maken van een moment waarop je niet in de toekomst bent.
 

11. Onthoud, bewaar en leg vast

Er zijn enkele plaatsen waarvan mensen weten dat ze er nooit meer naartoe zullen gaan. Wat je ook kiest om te doen, onthoud deze vakantie en leer er van. Je kunt er op een dag terug naar kunnen kijken door de gemaakte foto's vast te leggen in een fotoboek. Of door een souvenier mee te nemen. Zo onthoud je de mooie momenten en kun je die koesteren en later van blijven (na)genieten.

Individuele rondreizen van FOX | FOX.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden