Vakantie garantiefondsen; welke zijn er en wat houden ze in?

Vakantie garantiefondsen; welke zijn er en wat houden ze in?

1 september 2018

Wanneer u een vakantie boekt, dan wilt u er wel zeker van zijn dat u daadwerkelijk op vakantie gaat en anders u geld terugkrijgt.
Er zijn verschillende fondsen te vinden, maar wat houdt welk fonds nou exact in en waar moet je dus op letten bij de betreffende vakantiesite?

De bronafbeelding bekijken

SGR, ANVR en Calamiteitenfonds

In Nederland kennen we 3 fondsen - SGR, ANVR en het Calamiteitenfonds - waar vakantieaanbieders (touroperators, vakantiessites etc.) zich bij kunnen aansluiten. En je kunt je niet zomaar aansluiten, maar wordt eerst "beeoordeeld" op strenge voorwaarden alvorens een vakantieaanbieder zich kan aansluiten bij een fonds.

SGR

De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis. SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld of zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw verblijf of terugreis in dit soort situaties alsnog wordt betaald. Maar let op: SGR staat alleen garant wanneer u boekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij SGR! Check daarom - voordat u een reis boekt - of uw reisorganisatie ook echt bij SGR is aangesloten. Want alleen dan valt uw vooruitbetaalde reisgeld onder de SGR garantie. En boeken bij een SGR-reisorganisatie kost u bovendien niets extra. Vind meer info op www.sgr.nl.

ANVR

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover.
Je bent verzekerd van evenwichtige bemiddelings- en leveringsvoorwaarden: de ANVR-reisorganisatie sluit je reisovereenkomst onder de toepassing van de ANVR-boekings- en reisvoorwaarden. Deze beide voorwaarden zijn tot stand gekomen in overleg met de Consumentenbond. Heb je een klacht die niet naar tevredenheid door de betreffende aanbieder wordt opgelost, dan kun je de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen te Den Haag. De Geschillencommissie behandelt de zaak in een zitting en zal na partijen gehoord te hebben, een bindende uitspraak doen. Meer informatie kun je vinden op www.anvr.nl.

Stichting Calamiteitenfonds Reizen

Deze garantie houdt in dat je als consument die deelneemt aan een door een vakantieaanbieder georganiseerde reis:
- (een deel van) je reissom terugkrijgt indien de vakantieaanbieder de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kan uitvoeren;
- de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien de vakantieaanbieder als gevolg van een calamiteit de reis moet aanpassen of indien zij je vervroegd moeten repatriëren. Bovenstaande is alleen geldig indien het calamiteitenfonds de betreffende situatie als calamiteit erkent.
- Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.

Bekijk hier de volledige garantieregeling van het Calamiteitenfonds.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden