Hoe kun je een wintersportblessure voorkomen?

Hoe kun je een wintersportblessure voorkomen?

18 januari 2019

Wintersportblessure voorkomen

Jaarlijks gaan vele wintersporters op vakantie naar de bergen om de sneeuw op te zoeken. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en jaarlijks raakt 1 op de 17 wintersporters geblesseerd bij het uitoefenen van hun hobby. De meest voorkomende wintersportblessures verschillen tussen snowboarders en skiërs. Snowboarders ondervinden vaker letsel aan het bovenlichaam en skiërs aan het onderlichaam. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op letsel te verkleinen. Zoek voordat je op vakantie gaat ook uit wat er wel en niet wordt vergoed door je zorgverzekering, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan op het moment dat je toch een blessure krijgt.

wintersportblessures voorkomen

Veelvoorkomende blessures bij snowboarders

Onderzoek wijst uit dat snowboarders vaker last hebben van blessures dan skiërs doordat het snowboard vast zit aan je voeten. Veelvoorkomende letsels zijn bijvoorbeeld schouderluxatie en een gebroken sleutelbeen. Snowboarders vangen de klap vaak op met hun bovenlichaam. Als je niet weet hoe je goed moet vallen, kan dit een breuk of blessure opleveren. Ook zie je vaak blessures aan de polsen en letsel aan het hoofd bij snowboarders.

Veelvoorkomende blessures bij skiërs

Als skiër loop je voornamelijk het risico om je knieën te blesseren. Zo komt het vaak voor dat de kruisbanden of meniscus scheuren door het verdraaien van de knie, bijvoorbeeld doordat een andere skiër tegen je aanbotst of als je valt en je voet niet meedraait met je knie. Waar je ook voor moet waken is de skiduim. Je hebt een skiduim als er sprake is van een scheur tussen het middenhandsbeentje en het eerste duimkootje. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat je de skistokken vast blijft houden tijdens een val waardoor de duim te ver naar achteren wordt geforceerd.

5 dingen die je het beste kan doen om een skiblessure te voorkomen ...

Blessures tijdens de wintersport voorkomen

De belangrijkste eerste stap die je kunt doen om letsel te voorkomen is vooraf lessen nemen. Tijdens de cursus leer je hoe je moet vallen en andere belangrijke vaardigheden die een blessure kunnen voorkomen. Huur of koop ook goed materiaal dat op de juiste manier is afgesteld, goed is onderhouden en geen beschadigingen heeft. In sommige landen en regio's is het dragen van een skihelm verplicht. Zonder helm de piste op kan je een flinke boete opleveren. Het is sowieso verstandig om een helm te dragen, ook als het niet verplicht is. Ten slotte kun je zelf het weer en de condities in de gaten houden. Sneeuwt het bijvoorbeeld heel hard en zie je geen hand voor ogen? Dan kan het verstandig zijn om lekker binnen te blijven met een kopje warme chocomel. Volg te allen tijde instructies op van de borden en de pistedienst.

Regel je zorgverzekering

Een blessure laat zich niet voorspellen en je kunt deze niet in alle gevallen voorkomen. Daarom is het belangrijk om voordat je op wintersportvakantie gaat, goed te checken wat je zorgverzekering dekt. Je kunt dan eventueel een aanvullende dekking afsluiten.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden