's werelds 14 meest vriendelijke fietssteden

26 december 2019

Fietsen is een geweldige manier om actief en in conditie te blijven en is weinig belastend. Daarnaast is het gezond en zie je veel meer van de omgeving.
Hieronder vind je de 14 meest vriendelijk fietssteden wereldwijd en waar deze groene vervoerswijze actief wordt aangemoedigd.

1. STRAATSBURG (Frankrijk)

Deze kleine stad is een geweldige plek om te fietsen. Dit komt omdat de omgeving en de stad zelf echt heel mooi zijn. Acht procent van de bevolking van de stad rijdt momenteel op een fiets, maar de stad werkt er hard aan om dat aantal te verhogen. Tegen 2025 willen ze het aantal fietsers verdubbeld hebben.

Image result for straatsburg fietsroute

2. TOKYO (Japan)

Ongeveer 14 procent van alle pendelaars in Tokio zijn fietsers. Hoewel dat misschien schaars lijkt in vergelijking met bijvoorbeeld de 50 procent in Kopenhagen, is het indrukwekkend gezien de grootte en bevolkingsdichtheid van Tokio.  Degenen die ervoor kiezen om op een fiets te springen kunnen genieten van voldoende parkeergelegenheid, veel fietspaden en fietstochten. Japan staat ook bekend om het maken van prachtig en stevig gebouwde fietsen.

3. KOPENHAGEN (Denemarken)

Kopenhagen wordt vaak beschouwd als de meest fietsvriendelijke stad ter wereld. Toeristen worden vaak overweldigd door het aantal fietsen en kinderen worden geleerd om te rijden voordat ze oud genoeg zijn om naar school te gaan. Dankzij fietsvriendelijke maatregelen van de stad pendelt bijna de helft van alle Kopenhagenaren met de fiets naar het werk en pendelt 35 procent van alle mensen die in Kopenhagen werken op de fiets. Fietsers kunnen er genieten van 390 kilometer fietspaden, en Greater Copenhagen heeft nu een "Cycle Super Highway" die de stad verbindt met de stad Albertslund met veel voorzieningen onderweg, zoals luchtpompen, veiligere kruispunten en verkeerslichten speciaal afgesteld op de fietsers.

Image result for kopenhagen fietsroute

4. DUBLIN (Ierland)

Dublin's fietsuitwisselingsprogramma, dublinbikes, biedt meer dan 100 stations in de stad en een jaarlijks abonnement kost slechts €20,-. Een aantal reisorganisaties in Dublin biedt ook begeleide excursies aan, afgestemd op zowel beginnende als gevorderde fietsers.

5. SEVILLA (Spanje)

Sevilla is geen partij voor steden als Amsterdam of Kopenhagen, maar ze worden snel een kanshebber in de strijd om 'fietsvriendelijker' te worden. Sevilla biedt 160 kilometer fietspaden en ziet dagelijks ongeveer 70.000 fietsen de straat op gaan. Vergelijk dit met de slechts 6000 fietsen die een paar jaar geleden werden gebruikt, en het wordt al snel duidelijk hoeveel moeite de stad heeft gestoken in het verhogen van hun fietsspel. Ze bieden ook een fietsuitwisselingsprogramma en eigenaren van fietsenwinkels beweren dat ze de laatste tijd moeite hebben om de vraag bij te houden, omdat meer en meer inwoners de straat op gaan met de fiets.

Image result for sevilla fietsroute

6. PORTLAND (Oregon)

Het is moeilijk om Europa te verslaan op het gebied van fietsvriendelijkheid, maar Portland doet zijn best. Het Portland Bureau of Transportation brengt langzaam verbeteringen aan om burgers en toeristen te helpen veilig op twee wielen rond te reizen. Fietsers kunnen gratis geprinte stads- en wijkkaarten, veiligheidsinformatie en meer vinden om te helpen beter te navigeren tijdens een bezoek. Er is ook een openbaar fietsverhuursysteem dat wordt beschouwd als een van de groenste ter wereld; ze zijn erin geslaagd om de behoefte aan overtollige kiosken te verminderen door gebruik te maken van reeds bestaande fietscorrals. De stad biedt ook andere voorzieningen, waaronder fietskluisjes, fietsrijlessen en etiquettegidsen.

7. BOULDER (Colorado)

De inwoners van Boulder hebben al een reputatie voor hun liefde voor het buitenleven, dus het is logisch dat fietsen een populaire manier is om je te verplaatsen. De 500 km fietspaden in de stad omvatten fietspaden op straat, fietspaden met tegenstroom, aangewezen fietsroutes, verharde schouders, multifunctionele paden en zachte paden. Er is ook een fietsregistratieprogramma om fietsen tegen diefstal te beschermen.

8. AMSTERDAM (Nederland)

Je kunt Amsterdam niet echt ervaren zonder op de fiets te stappen. Er zijn meer dan 800.000 fietsen in Amsterdam, wat betekent dat er meer fietsen zijn dan mensen. De relatief vlakke straten zijn vaak gevuld met fietsen: mensen gebruiken ze om naar hun werk te gaan, kinderen van school te halen en boodschappen te doen. Als je op bezoek bent, zijn er genoeg plaatsen voor toeristen om een ​​fiets te huren en te beginnen met verkennen, om nog maar te zwijgen van rondleidingen en geïllustreerde boekjes die bedoeld zijn om nieuwkomers te leren hoe ze zich efficiënt kunnen verplaatsen.

Image result for amsterdam fietsroute

9. MONTREAL (Canada)

De bruisende Canadese stad Montreal heeft een indrukwekkende 600 kilometer aan fietspaden. Dit is bijna twee keer zoveel als Kopenhagen. In het voorjaar nemen fietsers deze aangewezen paden in en maken onderweg pitstops bij verschillende eet- en drinkgelegenheden. Bovendien organiseert de stad elk jaar een fietsfestival, waarin fietsers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus worden verwelkomd om een ​​rondleiding door de stad te maken.

10. PARIJS (Frankrijk)

Dankzij vlakke wegen, langzaam verkeer en gewetensvolle chauffeurs is Parijs een opmerkelijk gemakkelijke plek om te fietsen. Het Vélib-programma voor het delen van fietsen in de stad is het grootste ter wereld (buiten China). Er zijn ongeveer 20.000 huurfietsen beschikbaar op 1800 stations in de stad. Sinds de introductie van het fietsuitwisselingsprogramma in 2007 zijn fietspaden overal in de bruisende stad opgedoken.

11. RIO DE JANIERO (Brazilië)

Rio stapte in 1992 aan boord van fietsen toen ze voor het eerst begonnen met het bouwen van fietspaden. Tegenwoordig heeft de stad een bloeiende fietserspopulatie. Hun nieuwe fietsuitwisselingsprogramma beschikt over 60 stations en 600 fietsen verspreid over de stad. Bike Rio biedt maandelijkse passen voor R $ 10,00 (dat is ongeveer €2,-), waarmee bewoners en bezoekers onbeperkt toegang hebben tot de fietsen van het programma.

Image result for rio de janeiro fietsroute

12. BARCELONA (Spanje)

Barcelona neemt babystappen om een ​​meer gastvrije plek voor fietsers te worden. Ze blijven hun systeem van fietspaden uitbreiden en hun programma voor het delen van fietsen is een van de meest gebruikte ter wereld. Fietsveiligheid is ook een grote prioriteit: stadsambtenaren hebben onlangs maatregelen genomen om het autoverkeer te vertragen. Als je alleen op bezoek bent kun je je aanmelden voor een aantal verschillende fietstochten en tal van schilderachtige paden langs het water.

13. BOEDAPEST (Hongarije)

Bewoners van Boedapest kunnen op dit moment door de stad reizen over de 200 kilometer fietspaden, die fietsers door de binnenstad of rond de vele prachtige parken brengen. De stad biedt ook een aantal rondleidingen

Image result for boedapest  fietsroute

14. AUSTIN (Texas)

Austin is toegewijd aan het helpen van zijn bewoners om een ​​groener leven te leiden, en dat is te zien aan hun fietsinitiatieven. Er zijn tal van paden en honderden fietsenrekken om te gebruiken. Als je op bezoek bent pak dan een fietskaart bij één van de vele fietswinkels van de stad en ga op pad. Er zijn drie belangrijke paden naar het centrum: de Lance Armstrong Bikeway, de Rio Grande Roadway en de Pfluger fiets- en voetgangersbrug.

Wil je meer weten over de fiets zelf en waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe (elektrische fiets)? Bezoek dan Websitesvergelijken.com om alle informatie met betrekking tot fietsen en fietsenaanbieders tot je te nemen. En lees de artikelen "Redenen om een actieve reis te maken", "Online een fiets kopen, waar moet je op letten?".


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden