Auto huren, waar moet je op letten?

11 november 2018

Er zijn verschillende manieren waarop je op jouw bestemming kunt komen tijdens een vakantie of zakenreis. Door al het keuzeaanbod kan het soms moeilijk zijn om een keuze te maken voor het juiste vervoer. Ga je met een taxi naar al je bestemmingen of neem je de bus? Elke vorm van reizen heeft zijn voor- en nadelen. Maar het handige en meest geliefde reismiddel is toch om een auto te huren. Zeker wanneer je in Europa of Amerika reist, dan is een auto huren het meest voor de hand liggend. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika kiest men eerder voor de taxi en/of het openbaar vervoer.
Er zijn veel autoverhuurders, zeker als je in Europa een huurauto zoekt. Het grote aanbod speelt in op de grote vraag die er is en deze concurrentie zorgt voor scherpe huurprijzen. Het loont dan ook zeker de moeite om autoverhuurders te vergelijken op basis van bepaalde zaken. Ervaringen van anderen met autoverhuurders vind je op vakantiesitesvergelijken.com

Een huurauto voor 5 euro: een knalaanbod met bijzonder scherpe ...

Waarom een huurauto

Vrijheid: Een huurauto geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van bepaalde tijden, want jij bepaalt je locatie en het tijdstip waarop je vertrekt. Een ander voordeel is dat je de mogelijkheid hebt om je eigen route uit te stippelen. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met het openbaar vervoer en reisschema’s. Tevens bespaar je op taxikosten, welke ook erg kunnen oplopen (afhankelijk van je reisbestemming). Het is heerlijk om rond te rijden door prachtige steden of natuurgebieden en de mogelijkheid te hebben om te gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt alles op jouw eigen tempo doen.
 
Avontuur: Met een huurauto heb je de mogelijkheid om gewoon lekker rond te rijden en je reisbestemming op eigen houtje te ontdekken. Hierdoor kun je mooie plekjes tegenkomen. Dit gebeurt meestal niet wanneer je met de bus reist of met een taxi naar je bestemming gaat.

Eigen route: Ook dit is mogelijk met een huurauto. Een huurauto heeft vaak een navigatiesysteem waarmee je jouw reis vooraf kunt plannen. Zijn er belangrijke locaties die je heel graag wilt bezoeken en absoluut niet wilt missen? Dan kun je dit van te voren plannen door op Google Maps een route uit te stippelen. Controleer hoe lang het duurt om al je bestemmingen te bereiken en je kunt dan ook meteen rekening houden met accommodaties onderweg.

Extra opties: Tijdens het reserveringsproces heb je de mogelijkheid om voor allerlei extra opties zoals een kinderzitje of een navigatiesysteem te kiezen.

Autohuur

Ruim aanbod voertuigen

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven en particulieren die voertuigen verhuren. Je hebt de mogelijkheid om online een huurauto te reserveren, telefonisch te reserveren of een vestiging te bezoeken en daar alles regelen. Op vrijwel elke internationale luchthaven is er een auto te huren en meerdere aanbieders zijn hier vertegenwoordigd. Je hebt zelfs de mogelijkheid om bij aankomst de door jouw gereserveerde auto stand-by te hebben. Ook heb je verschillende soorten voertuigen, denk aan een SUV, cabriolet, een sportauto, stationswagen of juist een compacte huurauto.
Gezien het ruime aanbod zijn er altijd wel last-minute aanbiedingen te vinden met zeer scherpe prijzen. Deze aanbiedingen zijn maar voor een beperkte periode geldig en hebben speciale voorwaarden, afgestemd op de periode van het jaar.

Waar moet je vooraf op letten?

Reserveer vooraf: Het is handig om vooraf een huurauto naar keuze te reserveren, zodat je zeker weet dat de auto van je keuze of een vergelijkbare auto beschikbaar is. Met name in het hoogseizoen kunnen er minder auto’s beschikbaar zijn. Hier moet je uiteraard rekening mee houden om teleurstellingen te voorkomen. Je hebt vaak de mogelijkheid om zowel online als telefonisch op locatie een auto te reserveren. Als je online boekt, kun je vaak genieten van aantrekkelijke kortingen.

Prijzen vergelijken: De prijzen van autoverhuurders kunnen erg verschillen. Daarom is het een goed idee om vooraf even de prijzen te controleren voordat je boekt.
 
Betalen met Creditcard: Bij de meeste autoverhuurbedrijven is het verplicht om met een creditcard te betalen. Zorg dat je deze bij je hebt. De creditcard staat garant voor het eigen risico, borg, schade of verkeersboetes.

Dekking Verzekering: Voordat je met de huurauto vertrekt, is het handig om te weten wat er gedekt is door de verzekering en wat het eigen risico is. Zo weet je precies wat je moet betalen bij een eventuele schade. Vaak moet er een eigen risico worden betaald. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n duizend euro. Het is dus van belang dit vooraf goed uit te zoeken en te checken bij de betreffende aanbieder(s). Ook wanneer ze je ter plekke nog een verzekering adviseren, dan is het goed om vooraf te weten dat dit niet nodig is. Check het dus extra goed - ook al lijkt het allemaal te kloppen - want als er eenmaal een schade of discussie is, dan is het vaak te laat en zal er betaald dienen te worden.

Let op eventuele extra kosten: Let op extra kosten wanneer je een auto huurt. Tijdens het boekingsproces zie je vaak pas de bijkomende kosten zoals verzekeringen, dossierkosten en btw. Controleer daarom dus altijd wat je daadwerkelijk kwijt bent om verrassingen te voorkomen.

Check de auto: Voordat je wegrijdt is het belangrijk om de huurauto grondig te controleren. Doe dit samen met de verhuurder van de auto. Controleer de wieldoppen, spiegels en velgen. Check of de auto geen schade heeft zoals krassen en/of deuken. Heeft de auto een volle tank, werken alle lichten, remmen en ruitenwissers goed?

Leg alles vast op papier: Heeft de huurauto toch schade? Laat eventuele schade, groot én klein, op papier zetten met handtekening van de verhuurder. Het is tevens een goed idee om foto’s te maken van de huurauto. Zo voorkom je discussies en gedoe achteraf bij het inleveren van de auto.

Vergelijken van autoverhuurders

Neem vooraf goed de tijd om autoverhuurders te vergelijken alvorens je een auto huurt. De prijzen, dekkingen en ervaringen verschillen namelijk enorm. Denk bijvoorbeeld aan HolidayCars, EuropCar, Alamo en CarDelMar of lees meer over CarDelMar. Of lees het artikel "Autoverhuurders vergelijken".


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden