16 redenen om naar Kroatië op vakantie te gaan

26 december 2019

Inmiddels 27 jaar geleden werd Kroatië een onafhankelijke natie. Het is vandaag de dag één van de vakantiebestemmingen die het snelst in populariteit groeit. In de eerste helft van 2018 bezochten bijna 1,5 miljoen Britten dit land. Wil je weten waarom je ook zou moeten gaan en wat Kroatië zo gewild maakt als vakantieland? Lees hieronder de 20 redenen.

1. Gemakkelijk te bereiken

Sommige Griekse en Turkse eilanden hebben vier uur nodig om per vliegtuig te bereiken. De Canarische Eilanden vaak meer dan vier uur. Kroatische steden als Hvar, Split, Dubrovnik en Pula zijn slechts twee en een half uur vliegen. Ook kun je Kroatië prima met de auto bezoeken.

2. De fascinerende, recente geschiedenis

Kroatië heeft een opmerkelijke moderne geschiedenis, die door een aantal van de eeuwenoude gebouwen, kerken en muren van Dubrovnik nog steeds zichtbaar is. Een gedenkkamer net binnen de stadsmuren voor degenen die hun leven hebben gegeven ter verdediging van hun huis is een herinnering aan de zwaar bevochten onafhankelijkheid van het land. 

Image result for kroatie

3. Delen blijven vrijwel onbekend

Ryanair heeft pas vorig jaar Osijek toegevoegd aan haar routekaart. Rijd noordwaarts van de stad naar het onberispelijk bewaard gebleven traditionele dorp Karanac, waar het baranjska Kuca-restaurant hartige Slavonische gerechten biedt en uitstekende lokale wijnen. In het Oosten vind je de vogel en de fauna en ten westen van de Djakovo-stoeterij ontdek je de wereldberoemde witte Lippizaner paarden fokkerij. Ten zuiden van Vukovar, de stad aan de Donau die een symbool werd van de Joegoslavische oorlogen, is belangrijkste stoppunt is voor cruiseschepen die over de grootste rivieren van Europa varen. Het is een fascinerend deel van het continent met rijke verhalen en diepe geschiedenis. 

4. Heeft een beroep op Game of Thrones

Er is zeker een verband tussen de groeiende populariteit van Kroatië en zijn hoofdrol in de HBO-serie Game of Thrones. Onder de attracties die te zien zijn geweest, zijn Dubrovnik, waarvan de stadsmuren en forten King's Landing werden; prachtige Trsteno Arboretum aan de rand van de stad, die de tuinen van de Red Keep wordt; het fort van Klis, dat wordt gebruikt voor buitenopnamen van Meereen; en St. Dominic klooster in Trogir, die verschijnt als de stad Qarth.

5. Zagreb is de hemel voor koffieliefhebbers

Zagreb is een wereld verwijderd van de zonovergoten eilanden en zeegezichten van de Adriatische Zee, maar met een eigen charme. Verken hier de middeleeuwse wijk Gornji Grad, de thuisbasis van de 13e-eeuwse kerk van St. Mark en een neogotische kathedraal, en de wijk Donji Grad, gevuld met groene pleinen. De stad barst van de fantastische cafés.
Het Museum voor hedendaagse kunst van de Kroatische hoofdstad behoort ook tot de beste ter wereld.

6. De meest sfeervolle Romeinse ruïne ter wereld

De overblijfselen van het paleis van Diocletianus in Split is nu het bruisende hart van de stad. Onder de oude zuilen, tempels, muren en ondergrondse kelders die ooit het bejaardentehuis van de Romeinse keizer vormden, vindt u tientallen verborgen bars, restaurants en winkels.

Image result for kroatie ruines

7. De temperatuur is heerlijk

Kroatië is een van de zonnigste plekken van Europa. Je kunt er gemiddeld 12 uur zon per dag verwachten in de maanden mei en juni en 13 in juli en augustus. Dat is meer dan de Provence of Corfu. Zelfs in oktober blijft het weer aangenaam, met Dubrovnik als uitschieter waar je 11 uur zonlicht en dagelijkse gemiddelden van 19C kunt verwachten.

8. De beste amfitheaters

De havenstad Pula in Istrië staat bekend om zijn Romeinse amfitheater uit de eerste eeuw, één van de best bewaarde ter wereld. Stem het bezoek aan de stad samen met het jaarlijkse filmfestival (gehouden in juli), met vertoningen in de ruïne, of kijk naar de reguliere muzikale concerten.

9. Het eten en drinken

De lokale restaurants in combinatie met andere keukens, maken de keuze zeer divers. Al het eten is vers en met de nodige aandacht bereid. Uiteraard is de wijn van een hoog niveau waardoor ook de levensgenieters aan hun trekken komen. Je wordt er in de watten gelegd en de rekening valt behoorlijk mee.

10. Spectaculaire stranden

Verwacht er geen zand. Kroatië draait om pittoreske kiezelstranden, omgeven door kristalhelder water. Zlatni Rat is de bekendste en siert zowat elke reisbrochure, dus verwacht drukte, maar er zijn prachtige verborgen plekken op het vasteland, zoals Nugal, net ten zuiden van Makarska.

11. Het witte huis

Naast het fotogenieke strand van Zlatni, is het eiland Brac beroemd om zijn glorieuze witte steen, die werd gebruikt in de bouw van het paleis van Diocletianus, en, veel meer recentelijk, het witte huis in Washington DC. Om het eiland te bereiken, neem je "huurauto" op de Jadrolinija ferry vanuit split of Makarska, en zorg ervoor dat je het interieur verkent, de thuisbasis van tientallen verlaten dorpen.

12. Geweldige nationale parken

Kroatië heeft acht nationale parken, waaronder de beschermde Plitvicemeren en Krka, die beide bekend staan ​​om hun prachtige meren en watervallen.

Image result for nationaal park kroatie

13. Het strandleven combineren met de bergen

Het Biokovo-gebergte bevat de op een na hoogste piek van Kroatië - Sveti Jure, op 1.762 m - en ligt slechts enkele kilometers van de zee. Sta vroeg op en volg het steile zigzaggende pad, van het kleine dorpje Makar, net boven de badplaats Makarska, tot de top van Vosac. Het is een betoverende route, bezaaid met wilde bloemen en vlinders, geurige pijnbomen en kalkstenen rotsen. Ga vervolgens terug naar beneden voor een verfrissende duik in de zee.

14. Goede prijzen

Sinds 2013 is Kroatië lid van de EU, maar heeft zijn munteenheid, de kuna, behouden. Zelfs in populaire toeristische bestemmingen kun je nog steeds een goede prijs vinden. Een biertje, behalve in de meest trendy bars in Hvar, kost slechts heen paar euro en een diner voor twee in een goed restaurant in Split (inclusief wijn) kost ongeveer €50,-. Goede hotels zijn er alom tegenwoordig, evenals goedkope vakantieappartementen.

15. Eén van 's werelds eigenzinnige musea

Het Museum van gebroken relaties, ook in Zagreb, bevat schijnbaar alledaagse en onbelangrijke objecten vergezeld van bijschriften die hun relevantie in een mislukte relatie verklaren. Het verkent de "liefde, pijn, drama, ironie, humor en verzoening" van break-ups, en is zo populair gebleken dat er een tweede is geopend in Los Angeles.

16. Zomer festivals

Kroatië organiseert in de zomer tal van openlucht culturele festivals, de bekendste is het Dubrovnik Summer Festival, opgevoerd van half juli tot medio augustus en het aantrekken van bekende internationale artiesten. Tiny Motovun, een dorp op een heuveltop in Istrië, organiseert elk jaar een film festival, met feestjes die elke nacht worden gehouden in de middeleeuwse muren.
Er zijn ook tal van hedendaagse muziekfestivals. Enkele van de grootste zijn het Love International Festival in Tisno bij Zadar, Fresh Island op het Zrce strand in Novalja op het eiland Pag, het Dimensions Festival en het Outlook Festival, beide in de buurt van Pula.

Image result for festivals kroatie


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden