Top 10 onbekende stedentrips in Europa

Top 10 onbekende stedentrips in Europa

22 september 2018

Inhoudsopgave

10 beste, minder bekende steden in Europa

Met hun historische architectuur, prachtige landschappen en cultuur in combinatie met beperkte drukte en toerisme, zonder, zijn onderstaande, charmante Europese steden perfect geschikt voor een nazomer of vroege herfstvakantie. Niet de bekende, grote steden in Europa, maar juist de minder bekende stedentrips worden hier aanbevolen en toegelicht.

Catania, Sicilië

Als je een snelle verkenning van het karakter van Catania wil, kijk dan niet verder dan de dreigende, explosieve berg die erboven uitsteekt: de Etna. De universiteitsstad aan de oostkust, met uitzicht op de Ionische Zee kan intens, chaotisch en mooi zijn.

De kern is een oude wijk vol torens en pleinen, overblijfselen van een concurrerend gebouw in de 18e eeuw toen Catania zijn rivaal Palermo probeerde te overtreffen. De Piazza del Duomo is hier het middelpunt. Andere hoogtepunten is het Teatro Massimo Bellini. En toch zijn de echte must-sees helemaal niet historisch, zoals de vismarkt op iedere doordeweekse ochtend. Pak een stoel in één van de omliggende restaurants en geniet van het kenmerkende gerecht van de stad: pasta alla norma (met tomaten en aubergine).

Het zandstrand ten zuiden van de stad wordt rustiger na augustus en de zee blijft tot het vroege najaar lekker warm.

Belgrado, Servië

Een recent rapport heeft aangetoond dat Belgrado de bestemming is met de beste waarde is voor een stedentrip, want voor ongeveer €200 verblijf je voor twee nachten met 2 personen (inclusief accommodatie, eten, drinken, sight-seeing en stadsreizen, maar exclusief vluchten). Dit is zelfs goedkoper dan bijvoorbeeld Krakau. Belgrado is misschien niet de mooiste stad van Europa, maar het heeft een opvallende setting bij de Donau en de de Sava, een paar architecturale juweeltjes en indrukwekkende monumenten. En Belgrado biedt het beste nachtleven in de Balkan.

Deze zomer is het Nationale Museum heropend na 15 jaar: het beslaat een enorm scala aan Servische geschiedenis, van de paleolithische periode tot kunst uit de 20e eeuw, en is gratis te bezoeken op zondag. Mocab, het Museum van Hedendaagse Kunst, is eind vorig jaar heropend en heeft ook gratis toegang.

Image result for belgrado

Kaunas, Litouwen

De tweede stad van Litouwen is Europa's culturele hoofdstad voor 2022: het staat vol met musea, galerijen en opmerkelijke architectuur. Kaunas was de hoofdstad van het land van 1920-1940. Deze gouden eeuw liet een erfenis achter van tientallen moderne gebouwen, zoals de monumentale Christus Wederopstandskerk. Maar het zijn niet alleen de 20e-eeuwse bezienswaardigheden. Er is ook een 14e-eeuws kasteel in het Santaka Park en een sierlijk 16e-eeuws stadhuis, beter bekend als de Witte Zwaan.

De meest ongewone attractie is misschien wel het Devil's Museum met een verzameling van 3000 satanische figuren uit 70 landen. Kaunas heeft ook de oudste kabelspoorwegen van het land.

Vilniaus Street is het hart van de oude stad vol met restaurants en bars, terwijl de voetgangerszone Laisves Avenue in het nieuwe deel van de het beste is om te winkelen. Koude bietensoep (saltibarsciai) is een aanrader, maar probeer ook de traditionele wildgerechten en proef het lokale ambachtelijke bier. "Open Kitchen", een straatvoedselmarkt op het eiland Nemunas, is elke donderdag en loopt t/m september. Aan de rand van de stad is het Kaunas-lagunepark, een heerlijke plek om te relaxen, een boot te huren of rond te lopen.

Kosice, Slowakije

De tweede stad van Slowakije (spreekt het uit Ko-shitse) ligt dicht bij zowel Hongarije als Oekraïne, aan de rivier Hornád en biedt alles; van gotische tot art nouveau-architectuur. Het was de Culturele Hoofdstad van Europa in 2013. Het nachtleven is druk en goed dankzij de aanzienlijke studentenpopulatie en de toestroom van mensen uit nabijgelegen steden en dorpen op zoek naar plezier in het weekend.

Het langgerekte hoofdplein, Hlavná, heeft veel kleurrijke gebouwen met cafés of bars, die tot laat in de zomer levendig zijn. Op loopafstand vindt u de zingende fontein, de indrukwekkende St. Elisabeth-kathedraal en de St. Urban's Tower.

Voor een leuke tour huur je een oude Skoda met gids in en ga je naar voormalige relikwieën uit het communistische tijdperk, zoals de schuilkelder en de magnesietfabriek.
Er zijn ook enkele minder gebruikelijke opties voor kunstliefhebbers, waaronder de Mihal Gallery in het Muza Hotel.

Bari, Italië

Met een waas van een oude stad - de Bari Vecchia - en een selectie van oude gebouwen, is Bari een genot voor degenen die gewoon willen ronddwalen en genieten van de nazomerzon. Bezoek de 11e-eeuwse Basilica di San Nicola, de 12e-eeuwse kathedraal en het onlangs gerestaureerde Teatro Petruzzelli, waar regelmatig opera- en balletvoorstellingen worden gehouden.

De zogenaamde nieuwe stad is eigenlijk ook heel oud en is op een rasterpatroon gelegd door de zwager van Napoleon, Joachim Murat, koning van Napels. Via Argiro en Sparano zijn bekende winkelgebieden. Een goede keuken is ook een goede reden om te eten; straatmaaltijden bevatten de legendarische sgagliozze van Maria (gefrituurde polenta ballen, Str delle Crociate), terwijl de "via del Arco Basso" vrouwen handgemaakte pastafromtafels op straat verkopen. Als je al deze leuke dingen voor de deur wil hebben, dan moet je wel accepteren wat de oude stad is: lawaaierig.

Er zijn ook behoorlijke zand- en kiezelstranden in Bari en enkele leuke badplaatsen zoals Polignano a Mare (net langs de kust). En het weer is warm tot ver in oktober.

Image result for bari

Podgorica, Montenegro

Misschien herinner je je deze stad nog als Titograd, of misschien als Ribnica, Doclea of ​​Zeta. Podgorica is een van de nieuwste hoofdsteden van Europa, maar de geschiedenis ervan gaat terug tot de tweede eeuw voor Christus. Tegenwoordig is het een hotspot van architecturale stijlen, waaronder fragmenten uit de Ottomaanse tijd en het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Het ziet er op het eerste gezicht misschien klein en onaantrekkelijk uit, maar met een beetje vastberadenheid ontdek je een levendig café, het goede lakoal eten en drinken en enkele mooie wandelingen door de stad. Probeer boza, een low-alcohol tarwebier waarvan de oorsprong dateert uit de Ottomaanse tijd, aan de Korzo-bar in het centrum van de stad. "Feto" is de plek voor uitstekende kaas- en spinazieboon, terwijl Pod Volat de lokale menigte trekt door zijn ćevapi, een soort gehaktworst.

De zomer strekt zich uit tot oktober en met de Adriatische Zee op slechts 50 km afstand en het prachtige berglandschap voor de deur, zijn de excursiemogelijkheden uitstekend.

Ohrid, Macedonië

Ohrid is de aan zee grenzende "kuststad" van Macedonië. De oude stad tuimelt de heuvel af naar de oevers van het meer van Ohrid, met zijn promenade en stranden. De geplaveide straten staan vol met kerken en traditionele huizen en de heuvel wordt gekroond door het verwoeste Fort Samuil. Andere architectonische bezienswaardigheden zijn onder meer een 2000 jaar oud amfitheater en de fotogenieke 13e-eeuwse St. Jovan Kaneo-kerk op een klif met uitzicht op het meer.

Na het verkennen van de stad en de oever van het meer maak je een boottocht naar het klooster van St. Naum en de nabijgelegen bronnen; ga duiken in de Bay of Bones, een archeologische vindplaats onder water, of trek de bergen in van het nationale park Galičica. Terug in de stad is het terras van Letna Bavča Kaneo een goede plek om gefrituurde plasnica te proberen (kleine vis in het geheel, zoals zeebliek). Voor een drankje doen zijn er strandbars, waaronder Ovreche.

Image result for ohrid

Grenoble, Frankrijk

Met de Alpen voor de deur wordt Grenoble vaak gezien als een stad om over te steken onderweg naar een avontuur in de buitenlucht (wandelen in de zomer, skiën in de winter). Het is echter op zichzelf al een bezoek waard. Het "Musée de Grenoble" herbergt een kunstcollectie van wereldklasse met Bonnard, Modigliani en Miró, terwijl de Magasin, 2 km buiten de stad, een toonaangevende eigentijdse tentoonstellingsruimte is welke is gebouwd door Gustave Eiffel.

De stad heeft een grote studentenpopulatie, wat betekent dat er veel goede cafés, bars en restaurants zij. En met temperaturen die vaak nog steeds aangenaam zijn in de herfst, kunt u wellicht in de buitenlucht dineren en genieten van het berglandschap. Voor een levendig avondje uit moet je de met studenten gevulde bar Le Tord Boyaud in de Rue Auguste Gaché proberen.
Het oudste café in Grenoble, Café de la Table Ronde (ook het op een na oudste café in Frankrijk), dateert uit 1739, is een goede plek voor een kopje koffie op het terras of een diner met klassieke Franse gerechten.

De kabelbanen van de jaren 70, bekend als "de bubbels", verbinden de stad met een 18e-eeuws fort op de top van de heuvel La Bastille die een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen biedt.

Pula, Kroatië

Pula, een stad op de zuidpunt van het schiereiland Istrië, heeft een verbazingwekkende reeks Romeinse overblijfselen. De meest overweldigende is het amfitheater uit de eerste eeuw. Anderen zijn de "Tempel van Augustus" en de "Boog van de Sergii". Recentere attracties zijn onder andere Lighting Giants, een lichte installatie met de kranen op de scheepswerf van Uljanik.
Restaurant Kantina, in de kelder van een 19e-eeuwse villa, is een gezellige plek om zelfgemaakte Istrische pasta, vis- en vleesgerechten te eten met heerlijke lokale wijn (Istrië is een goede wijnregio).

Er zijn geen stranden in het centrum van Pula, maar het is maar een korte busrit naar het schiereiland Verudela. Of ga naar Faïana, vanwaar je met een boot op het autovrije Veli Brijun, een van de 14 Brijuni-eilanden, kunt stappen. Hier kunt u met plezier een halve dag door een zorgvuldig onderhouden parkgebied wandelen, compleet met herten en pauwen. In het begin van de 19e eeuw was het een populair kuuroord en nu is het een aangename plek om rond te dwalen.

Tot slot

Hierboven staan 10 Europese steden beschreven die vast minder bekend zijn/waren, maar genoeg te bieden hebben. Stedentrips.nl is een online vakantiesite die meerdere stedentrips organiseert en aanbiedt. Andere stedentrip aanbieders voorzien van reviews vind je hier

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden